Stopiċa peċina ( 711 m n.v.)
je jedna od najznamenitijih peċina u Srbiji. Nalazi se 100 m od raskrsnice puta Trnava-Sirogojno.
     Stopiċa pecina je rečna peċina, jer kroz nju protice Trnavski potok. Peċina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok. Stopiċa pecina je dugačka 1691,5 metara, površine je oko 7911,5 kvadratnih metara i ima zapreminu od preko 120.000 kubnih metara. Ulaz u peċinu se nalazi na 711 m (n. v.)

Pecinu cini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Recni kanal. Iako nije narocito bogata pecinskim ukrasima ima veoma zanimljive bigrene kade, koje se svojom velicinom i dubinom (neke i do sedam metara) izdvajaju od drugih u Srbiji.


Weather Forecast | Weather Maps | Weather Radar
¬povratak
¬povratak
ulaz u peċinu   711 m n.v.
čċ
    Do peċine se stiže šumskom stazom dugom oko 400m.Oznaka za peċinu na magistralnom putu se nalazi na 825m.Dvadesetak metara od početka staze staza se deli na dva dela - levo preko livade i prilično je blaža i desno kroz šumu, koja je mnogo strmija ali i mnogo atraktivnija jer se nailazi na četiri otvora u stropu peċine.Ako se odlučite za posetu, obujte prikladnu obuċu i budite maksimalno oprezni. Izbegavajte vlažno vreme za posete peċini.
čċ
     Peċinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Iako nije naročito bogata peċinskim ukrasima ima veoma zanimljive bigrene kade, koje se svojom veličinom i dubinom (neke i do sedam metara) izdvajaju od drugih u Srbiji.


oznaka na putu Trnava-Užice
čċ
staza kroz šumu
čċ
otvor u peċini
čċ
prilično je strmo
čċ
delovi teksta wikipedia.sr